Σακχαρώδης Διαβήτης & Εγκυμοσύνη

Σακχαρώδης Διαβήτης & Εγκυμοσύνη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της εγκυμοσύνης, είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται συνήθως κατά την 24η-28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός της εγκύου δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης (της ορμόνης που μετατρέπει την ζάχαρη σε ενέργεια), με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζονται αποτελεσματικά τα επίπεδα της ζάχαρης (γλυκόζης) στο αίμα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αυτού του τύπου συνήθως υποχωρεί πλήρως μετά τον τοκετό. Αφορά δε το 4 – 7% του συνόλου των κυήσεων. Εμφανίζεται δε πιο συχνά σε παχύσαρκες γυναίκες.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, τόσο αυτός που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, όσο και αυτός που προϋπάρχει, δεν δημιουργεί προβλήματα στη μητέρα και στο έμβρυο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλά ρυθμισμένος. Σε περιπτώσεις όμως που ο διαβήτης δεν έχει ρυθμιστεί καλά, οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης που κυκλοφορούν στο αίμα της εγκύου, περνούν μέσω του πλακούντα στην κυκλοφορία του εμβρύου και δημιουργούν προβλήματα.
Οι γυναίκες που έχουν αρρύθμιστο διαβήτη στην εγκυμοσύνη, είναι πολύ πιθανό να κυοφορούν έμβρυα μεγάλου βάρους, πράγμα το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στον τοκετό (δυστοκίες, τραυματισμοί). Επίσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας. Τα μωρά μετά τον τοκετό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ικτέρου, αναπνευστικής δυσχέρειας και υπογλυκαιμίας. Αργότερα στη ζωή, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα προβλήματα αυτά, καθιστούν επιβεβλημένη την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του διαβήτη στην εγκυμοσύνη. Ο Μαιευτήρας σας θα σας συστήσει στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας να κάνετε καμπύλη σακχάρου. Αυτή πραγματοποιείται με τον υπολογισμό 3 τιμών γλυκόζης αίματος. Μια τιμή νηστική, και 2 τιμές μετά τη λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης (1 και 2 ώρες μετά). Αν μια από αυτές τις τιμές είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, θεωρείται ότι έχετε διαβήτη της εγκυμοσύνης.
Στην περίπτωση που διαγνωστεί διαβήτης, ο Μαιευτήρας σας θα σας συστήσει ειδική διατροφή και άσκηση, για να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Θα σας ζητήσει επίσης να μετράτε το σάκχαρό σας τακτικά στη διάρκεια της ημέρας (συνήθως μετά το γεύμα) με τα ειδικά σακχαρόμετρα, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο διαβήτης σας ρυθμίζεται σωστά.
Στην αντίθετη περίπτωση, που δεν αρκεί η διατροφή και η άσκηση, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το διαβήτη σας με τη χρήση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη χορηγείται καθημερινά σε ενέσιμη μορφή, με υποδόρια χορήγηση.
Όταν ο διαβήτης, είτε με διατροφή είτε με ινσουλίνη είναι ρυθμισμένος, ο κίνδυνος για την μητέρα και το έμβρυο είναι πρακτικά ανύπαρκτος, και η εγκυμοσύνη και ο τοκετός έχουν την επιθυμητή πορεία.