Σωματικό βάρος στην εγκυμοσύνη

Σωματικό βάρος στην εγκυμοσύνη

Αν υπάρχει κάποιος θεμιτός λόγος να πάρετε βάρος, αυτός είναι η εγκυμοσύνη. Αλλά η πρόσληψη πολλών κιλών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα για σας και το μωρό σας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν πάρετε λιγότερο βάρος από όσο πρέπει.

Ποια είναι η ιδανική φόρμουλα πρόσληψης βάρους στην εγκυμοσύνη; Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι κάθε έγκυος -και κάθε σώμα- είναι διαφορετικά, η φόρμουλα αυτή έχει μεγάλη διακύμανση. Το πόσα κιλά πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια των 40 εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας, εξαρτάται από το βάρος που είχατε πριν μείνετε έγκυος.

Γενικά, οι συστάσεις που αφορούν την πρόσληψη βάρους, βασίζονται στον Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI) που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Το ΒΜΙ υπολογίζεται αν διαιρέσετε το βάρος σας (σε κιλά), με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα). Για παράδειγμα, αν το βάρος σας είναι 56 κιλά και το ύψος σας είναι 1,67 μέτρα, το ΒΜΙ σας υπολογίζεται: ΒΜΙ=56/1,672=20,1.

Έτσι, αν το ΒΜΙ σας είναι κανονικό (μεταξύ 18,5 και 26), θα σας συστηθεί να πάρετε περίπου 11-14 κιλά.

Αν ξεκινήσετε την εγκυμοσύνη σας ως υπέρβαρη (ΒΜΙ μεταξύ 26-29), ο στόχος σας θα είναι λίγο μικρότερος (7-11 κιλά).

Αν είστε παχύσαρκη (ΒΜΙ πάνω από 29), το πιθανότερο είναι να σας συστηθεί να πάρετε 7-9 κιλά, ή λιγότερα.

Και τέλος αν είστε αδύνατη (με ΒΜΙ κάτω από 18,5), ο στόχος σας θα είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο (12-18 κιλά).

Η πολύδυμη εγκυμοσύνη, απαιτεί και μεγαλύτερη πρόσληψη κιλών.

Το να διατηρείται σωστός ρυθμός πρόσληψης βάρους στην εγκυμοσύνη, δεν είναι εύκολο και απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό αυτό, όπως ο μεταβολισμός, τα γονίδια, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας, τα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν (καούρες, ναυτίες, έμετοι, αποστροφή σε οσμές και τροφές). Έχοντας αυτά υπόψη, και τηρώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, θα μπορέσετε να φτάσετε στο στόχο της ιδανικής πρόσληψης βάρους.