Φάρμακα και εγκυμοσύνη

Φάρμακα και εγκυμοσύνη

Αν διαβάσετε το φύλλο οδηγιών κάθε φαρμάκου, θα διαπιστώσετε ότι, πρακτικά, όλα τα φάρμακα, στις αντενδείξεις χορήγησής τους, αναφέρουν την εγκυμοσύνη. Και για την ακρίβεια, συνιστούν τη χρήση τους σε περίπτωση εγκυμοσύνης, μόνο κατόπιν σύστασης του Μαιευτήρα που σας παρακολουθεί. Παρόλα αυτά, η μέση έγκυος γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταλήγει να παίρνει τουλάχιστον ένα φάρμακο συνταγογραφούμενο και ακόμα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα.

Πως όμως θα ξέρει ποιο από τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλές για εκείνη και το μωρό της και ποιο όχι;

Κανένα φάρμακο –συνταγογραφούμενο ή μη- δεν είναι 100% ασφαλές. Ειδικότερα η παρουσία ενός εμβρύου, ενός μικρού και ευάλωτου οργανισμού, επιβάλλει την επιφύλαξη πριν τη λήψη ενός φαρμάκου. Ευτυχώς, λίγα μόνο φάρμακα είναι γνωστό ότι βλάπτουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο και πολλά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη. Εξάλλου σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη κάποιου συγκεκριμένου φαρμάκου στην εγκυμοσύνη είναι απολύτως απαραίτητη.

Το να ζυγίζει κανείς το όφελος από τη λήψη ενός φαρμάκου με τις πιθανές παρενέργειές του είναι λογικό, και πολύ περισσότερο στην εγκυμοσύνη. Το να συμβουλεύεται δε τον γιατρό του για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα, αλλά στην εγκυμοσύνη επιβάλλεται.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration – FDA), έχει θεσπίσει ένα πρακτικό σύστημα ταξινόμησης των φαρμάκων σε πέντε κατηγορίες, A, B, C, D και Χ, ανάλογα με την ασφάλεια που έχουν στην εγκυμοσύνη και με το αν προξενούν βλάβες στο έμβρυο που αναπτύσσεται.

Τα φάρμακα κατηγορίας Α και Β χορηγούνται άφοβα στην εγκυμοσύνη, τα φάρμακα κατηγορίας C χορηγούνται μόνο αν το όφελος από τη λήψη τους υπερτερεί του κινδύνου, ενώ τα φάρμακα που ανήκουν στις κατηγορίες D και Χ, παρόλο που είναι τεκμηριωμένο το ότι προκαλούν βλάβες στο έμβρυο, χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η μητέρα.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνετε κανένα φάρμακο,συνταγογραφούμενο ή μη, οποιασδήποτε κατηγορίας, ακόμα και φυτικής προέλευσης, χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το Δρ Παππά Ασημάκη.