Εγκυμοσύνη και Θάλασσα

Εγκυμοσύνη και Θάλασσα

Η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός στη ζωή της γυναίκας που τη γεμίζει χαρά αλλά και ανασφάλεια. Ένα από τα ερωτήματα που γεννά η νέα αυτή κατάσταση είναι το αν μπορεί να απολαύσει το καλοκαίρι, όντας έγκυος. Η απάντηση είναι ναι, υπό προϋποθέσεις.

Μια έγκυος γυναίκα που βιώνει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα (χωρίς αιμορραγία από τον κόλπο, χωρίς πρόωρες συστολές, κλπ), μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, αποφεύγοντας όμως τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα ταραγμένα και τα ακάθαρτα νερά. Επίσης δεν απαγορεύεται, αντίθετα ενθαρρύνεται μια ήπιας μορφής άσκησης στη θάλασσα (χαλαρό κολύμπι).

Αυτό που πρέπει εδώ να τονιστεί είναι η έκθεση στον ήλιο. Η επιδερμίδα της εγκύου γυναίκας, λόγω της παρουσίας των ορμονών που υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη, γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητη. Έτσι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Εξάλλου, μπορεί να επιδεινώσει την έκταση και ένταση των μελαγχρωματικών βλαβών που μπορεί να υπάρχουν λόγω της εγκυμοσύνης, που ενδέχεται να γίνουν μόνιμες (πανάδες). Επίσης, η παρατεταμένη έκθεση της κοιλιάς της εγκύου στον ήλιο, αυξάνει απαγορευτικά την θερμοκρασία στην αμνιακή κοιλότητα, πράγμα το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά την αιμάτωση του εμβρύου από τον πλακούντα.

Έτσι, μπορεί η έγκυος γυναίκα να απολαύσει τη θάλασσα, αρκεί να βρίσκεται προφυλαγμένη στη σκιά, να χρησιμοποιεί αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, και να μην καταπονεί το σώμα της.